Asiantuntijaryhmissä voi todella vaikuttaa
Toimittuani rikosoikeuden ja rikosprosessioikeuden asiantuntijaryhmissä jo noin kymmenen vuoden ajan ensin rivijäsenenä ja nyt puheenjohtajana, voin rehellisesti todeta, että kyseessä on homma, jolla on aidosti merkitystä. Meitä asianajajia nimittäin kuullaan ja kuunnellaan lainsäädäntötyössä.
Arjessa puolustajan ja oikeusavustajan työssä ei juurikaan pääse vaikuttamaan siihen, miten yhteiskunta suhtautuu ihmisten tekemisiin. Lainkäyttäjä ottaa sääntelyn annettuna ja sen mukaan mennään. Jos juttuaan ei saa korkeimpaan oikeuteen, niin on turha elätellä suuria ajatuksia oman roolin merkityksestä osana laajempaa kokonaisuutta.
Pääset vaikuttamaan, millaisessa yhteiskunnassa elämme
Kuvio on kuitenkin täysin toinen, kun ryhtyy asiantuntijaryhmän jäseneksi. Asiantuntijaryhmän jäsenenä pääset osallistumaan lausuntojen laatimiseen, työryhmätyöhön tai jopa tulemaan kuulluksi eduskunnan valiokunnissa. Kaikki tehtäviä, joilla on suora vaikutus siihen, miten ja millaisessa yhteiskunnassa me ja jälkeemme tulevat elävät. Lisäksi, kuten edellä totesin, meitä ja kannanottojamme todella kuunnellaan noissa lainsäädäntöelimissä. Lisäksi Asianajajaliiton edustaja on usein ainoa ei-virkahenkilö ja siten ”kansan ääni” lainsäädäntötyössä.
Jäsenyys sinänsä ei edellytä mitään erityisen syvällisiä tai laajasti akateemisia tietoja valitun oikeudenalan sisällöstä, vaan oma tietämys ja osaaminen kasvavat, kun on mukana ryhmän toiminnassa. Lisäksi Asianajajaliitto järjestää ryhmille lisäkoulutusta ja kerran vuodessa Asianajajaliittopäivät, jossa pääset tapaamaan muun muassa päättäjiä ja muiden ryhmien ja valiokuntien kollegoita.
Verkostoidut laajasti
Ryhmien toiminta lepää tietenkin jäsenten ja puheenjohtajan aktiivisuuden varassa ja edellyttää omaa aktiivisuutta ja halua tutustua kollegoihin. Tämän vuoksi tehtävät ovat mitä mainioin ponnahduslauta myös vaativampiin tehtäviin Asianajajaliiton organisaatiossa. Ryhmien jäsenenä verkostoidut sekä oman ammattialasi että muiden alojen osaajien ja aktiivien kanssa. Tämä on sinänsä jo riittävä peruste hakeutua asiantuntijaryhmän jäseneksi.
Asiantuntijaryhmien paikat ovat haettavissa taas kesällä ja voin ainakin omasta puolestani suositella ryhmiin hakeutumista, jos vähänkään koet halua itsesi kehittämiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Ota rohkeasti yhteyttä sinua kiinnostavan ryhmän puheenjohtajaan tai jäseneen ja pommita häntä kysymyksillä.
Lisätietoja voit kysellä myös Asianajajaliiton pääsihteeriltä ja oikeuspoliittiselta juristilta tai vaikka minulta.
Hyvää kesän jatkoa ja seuraa tiedotusta. Uusia kasvoja tarvitaan ja toivotaan aina.
Kirjoittaja
Pekka Ylikoski