Törkeä lapsenraiskaus oli tehty käyttäen hyväksi 9-vuotiaan iästä ja kehitystasosta johtuvaa avutonta tilaa
1.11.2024 | OikeusuutisetHelHO:2024:11 Törkeä lapsenraiskaus – Avuton tila – Yksiköinti
Arvioidessaan törkeän lapsenraiskauksen tunnusmerkistönmukaisuutta hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että vastaaja oli sukupuoliyhteyteen päästäkseen käyttänyt hyväkseen 9-vuotiaan A:n iästä ja kehitystasosta johtuvaa avutonta tilaa, jonka vuoksi A oli ollut kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan. Kysymys myös lapsenraiskauksen ja lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yksiköinnistä.
Hovioikeus on tuominnut vastaajan kohdassa 1.1 lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä (486/2019), kohdassa 1.2 törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä (540/2011), kohdassa 2 törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä (540/2011) sekä kohdissa 3–5 kussakin erikseen törkeästä lapsenraiskauksesta (486/2019) yhteiseen 9 vuoden 8 kuukauden vankeusrangaistukseen. – – –
hovioikeus hyväksyy käräjäoikeuden ratkaisun perustelut ja lopputuloksen siitä, että paikkakunnalla I (syytteen kohta 1, toinen kappale) tapahtunut koskettelua sisältänyt teko ja paikkakunnalla K (syytteen kohta 3) tapahtunut sukupuoliyhteyden sisältänyt teko on arvioitava erillisiksi teoiksi. Lisäksi hovioikeus katsoo, että paikkakunnalla J (syytteen kohta 2) tapahtunut teko on arvioitava erilliseksi teoksi, jolla ei ole ajallista tai paikallista yhteyttä muihin tekoihin. Teon yksiköinnin kannalta merkitystä ei ole sillä, että sukupuoliyhteys on jäänyt kohdassa 2 näyttämättä.
Hovioikeus katsoo toisin kuin käräjäoikeus, että paikkakunnalla L tehdyt sukupuoliyhteyden sisältäneet teot (syytteen kohdat 4 ja 5), joiden on selvitetty tapahtuneen eri päivinä, on luonnollisen katsantokannan mukaan yksiköitävä toisistaan ja samalla paikkakunnalla tapahtuneista koskettelutilanteista erillisiksi törkeiksi lapsenraiskauksiksi, sekä paikkakunnalla L tapahtuneet koskettelutilanteet yhdeksi törkeäksi lapsen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi (syytteen kohta 1, viides ja kuudes kappale).