HelHO: Adoption vahvistamiseen vastoin biologisten vanhempien suostumusta oli erittäin poikkeuksellisia syitä
21.11.2024 | OikeusuutisetHelHO:2024:13 Adoptio – Lapsen etu – Perustuslaki – Perusoikeudet – Euroopan ihmisoikeussopimus – Perhe-elämän suoja
12-vuotias C ja 9-vuotias D olivat olleet sijoitettuina A:n ja B:n perheeseen yli kahdeksan vuoden ajan. Aluksi C:n ja D:n biologiset vanhemmat olivat tavanneet lapsia valvotusti kerran kuukaudessa sekä olleet vähäisissä määrin myös muutoin yhteydessä lapsiin. C ei ollut tavannut biologisia vanhempiaan viimeisten noin neljän vuoden aikana eikä D elokuun 2023 jälkeen, koska lapset olivat kieltäytyneet tapaamasta biologisia vanhempiaan. Biologiset vanhemmat E ja F olivat vastustaneet adoption vahvistamista.
Hovioikeus katsoi, että A:n ja B:n sekä lasten välille oli muodostunut kiintymykseen perustunut lasten ja vanhempien välinen tosiasiallinen perhe-elämän suhde. Tämä suhde nautti Euroopan ihmisoikeussopimuksessa tarkoitettua perhe-elämän suojaa. Sen sijaan lasten ja heidän biologisten vanhempiensa välille ei ollut muodostunut tällaista suhdetta, mutta heidän välillään olevan oikeudellisen suhteen myötä heidän välinsä nauttivat joka tapauksessa jonkinasteista perhe-elämän suojaa. Ottaen huomioon lasten mielipiteen, heidän henkilökohtaisen tilanteensa ja taustansa sekä muut olosuhteet, hovioikeus katsoi, että käsillä olevassa asiassa lasten etu puolsi voimakkaasti adoption vahvistamista. Ottaen huomioon biologisten vanhempien ja lasten välisen suhteen laadun, lasten edun sekä toisaalta sen, että vanhemmat eivät olleet aktiivisesti pyrkineet edistämään tämän suhteen kehittymistä, hovioikeus katsoi, ettei biologisilla vanhemmilla ollut ollut adoptiolain 11 §:n 2 momentissa tarkoitettua riittävää aihetta suostumuksen antamisesta kieltäytymiseen. Hovioikeus katsoi, että asiassa oli adoptiolain 11 §:n 2 momentissa tarkoitettuja erittäin poikkeuksellisia syitä vahvistaa lasten sekä A:n ja B:n välinen adoptio ilman biologisten vanhempien suostumusta.