Yhtiöllä ollut asianomistajan syyteoikeus ei siirtynyt yhtiön jakautumismenettelyssä perustetulle uudelle yhtiölle

27.9.2024 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

KKO:2024:54 Yrityssalaisuuden rikkominen – Asianomistaja – Syyteoikeus

Syyttäjä vaati rangaistusta A:lle yrityssalaisuuden rikkomisesta. Syytteen perusteella yrityssalaisuuksien oikeudeton käyttö oli alkanut aikana, jolloin B Oy oli yrityssalaisuuksien haltija, ja oikeudeton käyttö tai sen yritys oli jatkunut aikana, jolloin C Oy:stä oli tullut osakeyhtiön jakautumismenettelyn seurauksena mainittujen yrityssalaisuuksien haltija. Vain C Oy oli esittänyt asiassa syyttämispyynnön.

Korkein oikeus katsoi, ettei B Oy:n syyteoikeus ollut jakautumisen myötä siirtynyt C Oy:lle. Syyttäjällä oli kuitenkin C Oy:n syyttämispyynnön perusteella oikeus nostaa syyte siltäkin osin kuin yrityssalaisuuden rikkominen oli kohdistunut aikaan, jolloin B Oy oli hallinnut yrityssalaisuuksia.

11. Hovioikeudessa tarkistetussa syytteessä kuvattu yrityssalaisuuksien oikeudeton käyttö on alkanut aikana, jolloin vanha yhtiö on ollut yrityssalaisuuksien haltija. Osakeyhtiön jakautuessa sen oikeushenkilöllisyys ei jatku vastaanottavassa yhtiössä (esim. HE 109/2005 vp s. 162). Uutta ja vanhaa yhtiötä on siten pidettävänä toisistaan erillisinä itsenäisinä oikeushenkilöinä.
13. – –  – Kun otetaan huomioon asianomistajan oikeuksien henkilökohtaisuus, asiassa ei kuitenkaan ole perusteita katsoa, että edellä mainitussa tilanteessa jakautuvan yhtiön oikeus esittää syyttämispyyntö siirtyisi vastaanottavalle yhtiölle ilman tätä koskevaa lain säännöstä. Vanhan yhtiön syyttämispyyntöoikeus ei ole siten siirtynyt uudelle yhtiölle.

KKO:2024:54

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments