EUT: Tanska voi asettaa Tanskan kansalaisuuden säilyttämisen edellytykseksi todellisen yhteyden Tanskaan
5.9.2023 | OikeusuutisetUnionin tuomioistuimen tuomio asiassa C-689/21 | Udlændinge- og Integrationsministeriet (Tanskan kansalaisuuden menettäminen)
Tanska voi asettaa Tanskan kansalaisuuden säilyttämisen edellytykseksi todellisen yhteyden Tanskaan
Jos kyseisellä henkilöllä ei ole toisen jäsenvaltion kansalaisuutta, jolloin Tanskan kansalaisuuden menettäminen aiheuttaa myös unionin kansalaisen aseman menettämisen, hänen on voitava saattaa kansalaisuuden menettämisen oikeasuhteisuus tutkittavaksi.
Tanska voi lähtökohtaisesti säätää, että sen kansalaiset, jotka ovat syntyneet ulkomailla eivätkä ole koskaan asuneet sen alueella, menettävät Tanskan kansalaisuutensa 22 vuoden iässä. Tämän toimenpiteen on kuitenkin oltava suhteellisuusperiaatteen mukainen, kun se aiheuttaa myös unionin kansalaisuuden menettämisen. Näin on, jos kyseisellä henkilöllä ei ole toisen jäsenvaltion kansalaisuutta. Unionin oikeus on esteenä Tanskan kansalaisuuden ja siis unionin kansalaisuuden lopulliselle menettämiselle, jos kyseiselle henkilölle ei ole annettu varoitusta tai ilmoitusta kansalaisuuden menettämisestä eikä hänellä ole ollut mahdollisuutta hakea menettämisen seurausten yksilöllistä tutkintaa.
Tanskalaisen äidin ja amerikkalaisen isän tyttärellä oli Yhdysvalloissa syntymästään alkaen Tanskan ja Yhdysvaltojen kansalaisuus. Täytettyään 22 vuotta hän haki Tanskassa Tanskan kansalaisuutensa säilyttämistä. Toimivaltainen viranomainen ilmoitti hänelle, että hän oli menettänyt Tanskan kansalaisuutensa 22 vuotta täytettyään. Tanskan lainsäädännön mukaan nimittäin ulkomailla syntynyt henkilö, joka ei ole koskaan asunut Tanskassa eikä myöskään oleskellut siellä riittävää yhteenkuuluvuutta kyseisen maan kanssa ilmentävissä olosuhteissa, menettää Tanskan kansalaisuutensa 22 vuotta täyttäessään, paitsi jos hänestä tällöin tulisi kansalaisuudeton. Kyseinen henkilö voi hakea kansalaisuuden säilyttämistä, mutta vain 21. Ja 22. syntymäpäivänsä välisenä aikana. Muussa tapauksessa hän voi hakea ainoastaan kansalaistamista, kuitenkin entisiä Tanskan kansalaisia koskevin lievennetyin edellytyksin.
Kyseinen henkilö nosti kumoamiskanteen Tanskan viranomaisten päätöksestä. Tämä asia on vireillä Østre Landsretissä (Itä-Tanskan ylioikeus), joka tiedustelee unionin tuomioistuimelta, onko Tanskan lainsäädäntö unionin oikeuden mukainen.
Tämänpäiväisessä tuomiossaan unionin tuomioistuin muistuttaa, että kansalaisuuden saamista ja menettämistä koskevat ehdot kuuluvat kunkin jäsenvaltion toimivaltaan. Kuitenkin silloin, kun kansalaisuuden menettäminen johtaisi, kuten tässä tapauksessa, myös unionin kansalaisen aseman menettämiseen, on noudatettava unionin oikeutta ja erityisesti suhteellisuusperiaatetta.
Suomen Kansalaisuuslaki on tältä osin pitkälti samanlainen kuin Tanskan laki:
34 § Kansalaisuuden säilyttäminen täytettäessä 22 vuottaSuomen kansalainen, jolla on myös jonkin vieraan valtion kansalaisuus, säilyttää Suomen kansalaisuuden täyttäessään 22 vuotta vain, jos hänellä on riittävä yhteys Suomeen.
Riittävä yhteys katsotaan olevan, jos:
1) henkilö on syntynyt Suomessa ja hänen kotikuntalaissa (201/1994) tarkoitettu kotikuntansa on Suomessa hänen täyttäessään 22 vuotta;
2) henkilön kotikunta on ollut Suomessa taikka varsinainen asunto ja koti Islannissa, Norjassa, Ruotsissa tai Tanskassa yhteensä vähintään seitsemän vuotta ennen kuin hän on täyttänyt 22 vuotta; tai
3) henkilö on 18 vuotta täytettyään, mutta ennen 22 ikävuoden täyttämistä:
a) ilmoittanut kirjallisesti Suomen edustustolle, Digi- ja väestötietovirastolle tai Ahvenanmaan valtionvirastolle haluavansa säilyttää Suomen kansalaisuuden; (29.11.2019/1161)
b) hakenut Suomen passia tai henkilökorttia taikka saanut Suomen passin tai henkilökortin; (25.8.2016/668)
c) suorittanut tai parhaillaan suorittaa Suomessa varusmies- tai siviilipalvelusta tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetussa laissa (194/1995) tarkoitettua palvelusta; tai
d) saanut Suomen kansalaisuuden hakemuksesta tai ilmoituksesta.