Kampanja innosti kansalaisia teettämään testamentteja – Asianajajat laativat yli 160 testamenttia hyväntekeväisyyteen

17.12.2019 | Tiedotteet

Vastuullisen lahjoittamisen marraskuu oli kampanja, jossa asianajajat ja hyväntekeväisyysjärjestöt lisäsivät yhteistyössä kansalaisten tietoisuutta testamenttilahjoittamisen mahdollisuudesta. Asianajajat laativat marraskuun 2019 kampanja-aikana kaikkiaan 163 ilmaista testamenttia. Maksuttomuuden ehtona oli, että testamentissaan henkilö ohjasi vähintään tietyn osan omaisuudestaan hänelle tärkeään hyväntekeväisyyskohteeseen, joka oli valittu kampanjassa mukana olleista järjestöistä. 

Suomen Asianajajaliiton ja hyväntekeväisyysjärjestöjen yhteistyökampanja oli Suomessa ensimmäinen laatuaan. Vastaavia on toteutettu aiemmin muissa maissa, esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Belgiassa, ja niiden onnistuminen innosti myös suomalaiset mukaan. Asianajotoimistoja ilmoittautuikin maksuttomaan testamenttityöhön jopa 63 kpl eri puolilta Suomea.

– Tämä on ollut asianajajille hieno ja luonteva tapa tehdä hyväntekeväisyystyötä. Olen iloinen, että omakin toimistomme pääsi mukaan, mistä kertoo lopullinen saldokin: toimistomme teki halukkaille asiakkaille kuukauden aikana yhteensä 16 testamenttia, mikä on todella mittava luku verrattuna keskimääräiseen testamenttien kuukausisaldoon, Asianajajaliiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola kertoo.

Asianajajaliiton ja VaLa ry:n teettämien palautekyselyiden mukaan kampanja tavoitti testamentin tekijöitä jopa ihmeteltävän paljon. Ilahduttavaa oli erityisesti se, että kaikki asiakaspalaute – niin toimistoilta kuin testamentin teettäjiltä – oli erittäin myönteistä. Suurin osa testamentin teettäneistä oli pohtinut omaisuutensa lahjoittamista hyväntekeväisyyteen jo aiemmin, ja tämä kampanja aktivoi tuumasta toimeen.

Järjestöjä oli kampanjassa mukana kaikkiaan 48. Järjestöt edustavat laajasti suomalaista hyväntekeväisyyskenttää: mukana olleet toimivat muun muassa ihmisoikeuksien edistämiseksi, lasten, nuorten ja perheiden hyväksi, edistävät terveyttä ja hyvinvointia sekä tekevät työtä luonnon- ja eläinsuojelun edistämiseksi. Yleishyödylliset yhteisöt käyttävät saamansa perinnöt lahjoittajan toivomaan kohteeseen, ja yhteisöjen saamat perinnöt ovat verovapaita.

– Testamenttilahjoittamiseen kannustava yhteiskampanja otettiin järjestökentällä todellakin hyvin vastaan. Järjestökyselyn mukaan 65 prosenttia vastasi kansalaisten yhteydenottojen lisääntyneen. Myönteistä on myös se, että ihmiset halusivat käyttää testamentin laadinnassa asianajajien asiantuntija-apua, kertoo Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski.

Koska kampanja oli niin menestyksekäs, kannattaisiko se uusia ensi vuonna, Asianajajaliiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola? 

– Kyllä, olen tätä lämpimästi kannattamassa, Ruohola kiteyttää hymyillen.

Lisätietoja 
Jarkko Ruohola, Asianajajaliiton puheenjohtaja puh. 010 320 8441
Sari Krappe, Asianajajaliiton viestintäjohtaja, puh. 040 562 0040
Pia Tornikoski, Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n pääsihteeri, puh. 040 596 3763