EIT:n suurelta jaostolta merkittävä yksityiselämän suojaa työelämässä koskeva tuomio

5.9.2017 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) suuri jaosto on tänään antamassaan ratkaisussa linjannut sitä, onko työntekijän viestinnän seuraaminen työnantajan taholta sallittua. EIT päätyi äänin 11-6 katsomaan, että kansalliset viranomaiset eivät olleet turvanneet valittajan yksityiselämän ja kirjeenvaihdon suojaa riittävällä tavalla.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

The case of Bărbulescu v. Romania (application no. 61496/08) concerned the decision of a private company to dismiss an employee after monitoring his electronic communications and accessing their contents, and the alleged failure of the domestic courts to protect his right to respect for his private life and correspondence.

In today’s Grand Chamber judgment in the case, the European Court of Human Rights held, by eleven votes to six, that there had been:
a violation of Article 8 (right to respect for private and family life, the home and correspondence)
of the European Convention on Human Rights.

The Court concluded that the national authorities had not adequately protected Mr Bărbulescu’s right to respect for his private life and correspondence. They had consequently failed to strike a fair balance between the interests at stake.

In particular, the national courts had failed to determine whether Mr Bărbulescu had received prior notice from his employer of the possibility that his communications might be monitored; nor had they had regard either to the fact that he had not been informed of the nature or the extent of the monitoring, or the degree of intrusion into his private life and correspondence. In addition, the national courts had failed to determine, firstly, the specific reasons justifying the introduction of the monitoring measures; secondly, whether the employer could have used measures entailing less intrusion into Mr Bărbulescu’s private life and correspondence; and thirdly, whether the communications might have been accessed without his knowledge.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko ratkaisuun, löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments