EIT: Venäjä loukkasi mm. entisen shakin maailmanmestari Garri Kasparovin kokoontumisvapautta

8.10.2013 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on viime viikolla antamassaan tuomiossa katsonut, että Venäjän viraonmaiset pidättivät Garri Kasparovin ja muita mielenosoittajia pelkästään sen vuoksi, että viranomaiset olivat katsoneet mielenosoituksen luvattomaksi. Tämä ei ollut suhteellisuusperiaatteen mukaista. Myös mielenosoittajia koskenut oikeudenkäynti oli epäoikeudenmukainen.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In [a] Chamber judgment in the case of Kasparov and Others v. Russia (application no. 21613/07), which is not final, the European Court of Human Rights held, unanimously, that there had been:

a violation of Article 6 § 1 (right to a fair trial) of the European Convention on Human Rights, and
a violation of Article 11 (freedom of assembly and association).

The case concerned the arrest of a group of people ahead of an anti-government demonstration in April 2007, which had been authorised in a limited area, and their ensuing conviction of having breached the regulations on demonstrations.

The Court found that the applicants’ defence rights had been limited in a manner incompatible with the guarantees of a fair trial, as their request to examine eyewitnesses had been refused. Their arrest had been disproportionate to the aim of maintaining public order.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko tuomioon, löytyy täältä: Press release

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments