EIT: Sveitsin lainsäädäntö avustetun itsemurhan osalta ei ole riittävän selvä

15.5.2013 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on tuoreessa ratkaisussaan katsonut, että Sveitsin lainsäädäntö, jossa osittain sallitaan avustettu itsemurha, ei ole riittävän selkeä, minkä vuoksi asiassa on katsottu loukatun EIS 8 artiklaa.

Sen sijaan EIT ei ota tuomiossaan kantaa siihen, olisiko valittajan tullut saada käyttöönsä tappava annos lääkettä. EIT:n mukaan tämän asian sääntely on ensisijaisesti kansallisten viranomaisten tehtävänä, mutta sääntelyn tulee olla täsmällistä ja ennustettavaa.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

The case concerned the complaint of an elderly woman, who wishes to end her life but does not suffer from a clinical illness, that she was unable to obtain the Swiss authorities’ permission to be provided with a lethal dose of a drug in order to commit suicide.

The Court held in particular that Swiss law, while providing the possibility of obtaining a lethal dose of a drug on medical prescription, did not provide sufficient guidelines ensuring clarity as to the extent of this right. This uncertain situation was likely to have caused Ms Gross a considerable degree of anguish. At the same time, the Court did not take a stance on the question of whether she should have been granted the possibility to acquire a lethal dose of medication allowing her to end her life.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko tuomioon, löytyy täältä:
Gross v. Switzerland

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments