Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
23.5.2014 Oikeusuutiset

STT info: Eu:n yleinen tietosuoja-asetus pakottaa julkisyhteisöt ja yritykset muuttamaan toimintamallejaan

EU:n tietosuoja-asetus merkitsee radikaaleja tiukennuksia yksityisyyden suojaan sekä yhteisöjen ja yritysten tietosuojavelvoitteisiin. Asetus muodostuu vaikuttavuudeltaan EU-parlamentin tulevan istuntokauden yhdeksi tärkeimmistä lainsäädäntöhankkeista. Suomessa ollaan varautumattomia tietosuojasäännösten tiukentumiseen Toteutuessaan tietosuoja-asetus kasvattaa merkittävästi suomalaisten yritysten ja yhteisöjen henkilöstö- ja hallintokuluja. Se muun muassa edellyttää tietosuojavastaavan tehtävän perustamista kaikkiin julkisyhteisöihin sekä yrityksiin, jotka käsittelevät…

https://asianajajaliitto.fi/2014/05/stt-info-eun-yleinen-tietosuoja-asetus-pakottaa-julkisyhteisot-ja-yritykset-muuttamaan-toimintamallejaan/
17.6.2020 Oikeusuutiset

Tietopyyntöasiaa ratkaistaessa tulee soveltaa julkisuuslain lisäksi myös yleistä tietosuoja-asetusta

KHO:2020:72 Tietosuoja – Yleinen tietosuoja-asetus – Muutoksenhakutie – Tiedonsaantioikeuden epääminen – Lokitietopyyntö – Viranomainen rekisterinpitäjänä – Unionin oikeuden yhtenäinen soveltaminen Verohallinto oli päätöksessään tarkastellut lokitietoja koskenutta tietopyyntöä paitsi asiakirjajulkisuutta koskevien viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (julkisuuslaki) säännösten perusteella, myös rekisteröidyn oikeutta saada pääsy henkilötietoihin koskevan yleisen tietosuoja-asetuksen säännöksen perusteella. Tietopyynnön…

https://asianajajaliitto.fi/2020/06/tietopyyntoasiaa-ratkaistaessa-tulee-soveltaa-julkisuuslain-lisaksi-myos-yleista-tietosuoja-asetusta/
6.6.2017 Oikeusuutiset

Tietosuojavaltuutetun toimisto: EU:n tietosuojaviranomaiset valmistelevat tietosuoja-asetusta koskevia ohjeita

EU:n tietosuojaviranomaiset kokoontuvat Brysseliin WP29-tietosuojatyöryhmän kokoukseen 7.‒8. kesäkuuta. Kokouksessa keskustellaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen tulkintaa koskevista ohjeista. Ohjeiden aiheita ovat sertifiointi, profilointi, suostumus, tietojen siirto ja tietoturvaloukkauksista ilmoittaminen WP29-tietosuojatyöryhmä on jo aiemmin julkaissut tietosuoja-asetusta koskevia ohjeita muun muassa tietosuojavastaavien toimenkuvasta. EU:n yleinen tietosuoja-asetus tuli voimaan 24.5.2016 ja sitä sovelletaan 25.5.2018 alkaen.…

https://asianajajaliitto.fi/2017/06/tietosuojavaltuutetun-toimisto-eun-tietosuojaviranomaiset-valmistelevat-tietosuoja-asetusta-koskevia-ohjeita/
15.8.2022 Oikeusuutiset

Vuokranantajalla oli oikeutettu etu käsitellä vuokralaisten lasten henkilötunnuksia

Poh­jois-Suo­men hal­lin­to-oi­keus: Tietosuoja – Valvontaviranomaisen määräys – Lapsi – Henkilötunnus – Vuokraustoiminta – Käsittelyn lainmukaisuus – Kansallinen liikkumavara – Oikeutettu etu – Tietojen minimointi Apulaistietosuojavaltuutettu oli antanut vuokraustoimintaa harjoittavalle yhtiölle rekisterinpitäjänä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/679 luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin…

https://asianajajaliitto.fi/2022/08/vuokranantajalla-oli-oikeutettu-etu-kasitella-vuokralaisten-lasten-henkilotunnuksia/
28.9.2021 Oikeusuutiset

Itä-Suomen HaO pyytää EUT:n ennakkoratkaisua rekisteröidyn tiedonsaantioikeudesta. Onko pankin annettava asiakkaalle tieto kuka on käsitellyt hänen tietojaan?

Hallinto-oikeudessa vireillä olevassa asiassa on tullut esille kysymys luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja direktiivin 95/46/EY kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/657 (yleinen tietosuoja-asetus) 4 artiklan 1 alakohdan ja 15 artiklan 1 kohdan tulkinnasta. Asiassa on kyse henkilötiedon käsitteen tulkinnasta ja rekisteröidyn…

https://asianajajaliitto.fi/2021/09/ita-suomen-hao-pyytaa-eutn-ennakkoratkaisua-rekisteroidyn-tiedonsaantioikeudesta-onko-pankin-annettava-asiakkaalle-tieto-kuka-on-kasitellyt-hanen-tietojaan/
10.9.2021 Oikeusuutiset

Ahvenanmaan tietovalvontapäällikön virkasuhteen koeaika oli ristiriidassa EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen edellyttämän riippumattomuuden kanssa

KHO:2021:125 Ahvenanmaa – Virkamiesasia – Tietovalvontaviranomaisen päällikkö – Koeaika – Maakunnan virkamieslaki – EU:n yleinen tietosuoja-asetus – GDPR – Toimikauden vähimmäispituus – Valvontaviranomaisen riippumaton asema – Ilmoitus virkasuhteen päättymisestä – Valituskelpoinen päätös – Muutoksenhakuoikeus Ahvenanmaan maakunnan hallitus oli ottanut A:n palvelukseensa tietovalvontaviranomaisen (Datainspektionen) päällikön virkaan vuoden pituisella koeajalla. Maakunnan hallituksen…

https://asianajajaliitto.fi/2021/09/ahvenanmaan-tietovalvontapaallikon-virkasuhteen-koeaika-oli-ristiriidassa-eun-yleisen-tietosuoja-asetuksen-edellyttaman-riippumattomuuden-kanssa/
7.6.2021 Oikeusuutiset

Tietosuojavaltuutetun seuraamuskollegio oli voinut määrätä valtuutetun antaman huomautuksen lisäksi 16.000 euron seuraamusmaksun; ajotietojärjestelmän sijaintitietoja käytettiin työntekijöiden työajan seurannassa

Itä-Suo­men HAO: Tietosuoja – Yleinen tietosuoja-asetus – Vaikutustenarviointi – Sijaintitiedot – Seuraamusmaksu Tietosuojavaltuutetun toimisto oli saanut yhteydenoton, jonka mukaan valittajayhtiössä oli käytössä ajotietojärjestelmä, josta saatavia sijaintitietoja käytettiin työntekijöiden työajan seurannassa. Asiassa oli hallinto-oikeudessa ensinnäkin ratkaistavana kysymys siitä, oliko työntekijöiden sijaintiin liittyvien käsittelytoimien osalta tullut tehdä yleisen tietosuoja-asetuksen 35 artiklan mukainen…

https://asianajajaliitto.fi/2021/06/tietosuojavaltuutetun-seuraamuskollegio-oli-voinut-maarata-valtuutetun-antaman-huomautuksen-lisaksi-16-000-euron-seuraamusmaksun-ajotietojarjestelman-sijaintitietoja-kaytettiin-tyontekijoiden-tyoajan/
21.7.2020 Oikeusuutiset

EU:n ja Yhdysvaltojen välisen Privacy Shield -järjestelyn tarjoama tietosuojan taso on riittämätön

Unionin tuomioistuin toteaa, että EU:n ja Yhdysvaltojen välisen Privacy Shield -järjestelyn tarjoaman tietosuojan tason riittävyydestä annettu päätös 2016/1250 on pätemätön. Se katsoo sitä vastoin, että mallisopimuslausekkeista henkilötietojen siirtoa varten kolmansiin maihin sijoittautuneille henkilötietojen käsittelijöille annettu komission päätös 2010/87 on pätevä. Yleisessä tietosuoja-asetuksessa säädetään, että tällaisia tietoja voidaan lähtökohtaisesti siirtää kolmanteen…

https://asianajajaliitto.fi/2020/07/eun-ja-yhdysvaltojen-valisen-privacy-shield-jarjestelyn-tarjoama-tietosuojan-taso-on-riittamaton/
30.1.2020 Oikeusuutiset

KHO: Verohallinnolla ei ole oikeutta saada pankilta listausta asiakkaistaan

KHO:2020:8 Verotusmenettely – Vertailutietotarkastus – Tietosuoja – Pankki – Asiakasrekisteri – Tietopyynnön lainmukaisuus – Yleinen tietosuoja-asetus Verohallinto oli verotusmenettelystä annetun lain 21 §:n nojalla kehottanut pankki A Oyj:tä esittämään muun ohella listauksen kaikista asiakkaistaan vertailutietotarkastuksen suorittamista varten. Korkein hallinto-oikeus katsoi Euroopan unionin tietosuoja-asetukseen viitaten, että tällainen tietopyyntö ei ollut lainmukainen.…

https://asianajajaliitto.fi/2020/01/kho-verohallinnolla-ei-ole-oikeuta-saada-pankilta-listausta-asiakkaistaan/
7.5.2019 Tiedotteet

Laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä annetun lain muuttamisesta voimaan 1.5.2019

Asiakkaan tuntemista koskeviin säännöksiin tuli muutoksia 1.5.2019 voimaan tulleessa rahanpesulain muuttamista koskevassa laissa (573/2019).   Asianajotoiminnassa huomioitavia muutoksia ovat mm. velvollisuus tarkistaa yritysten ja muiden yhteisöjen tosiasiallisten edunsaajin tiedot asianmukaisesta rekisteristä sekä velvollisuus tunnistaa yhteisöasiakkaan tosiasiallisen edunsaajan poliittinen vaikutusvalta.   Asiakkaan tuntemista koskevan 3. luvun 2 §:n mukaan ilmoitusvelvollisen, ml.…

https://asianajajaliitto.fi/2019/05/laki-rahanpesun-ja-terrorismin-rahoittamisen-estamisesta-annetun-lain-muuttamisesta-voimaan-1-5-2019/