Ilmastonmuutoksen aiheuttama epävarmuus johti ympäristöluvan määräaikaiseksi

7.1.2025 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

KHO:2025:1 Ympäristölupa – Turvetuotanto – Luvan myöntämisen edellytykset – Suon luonnontilan muutokset – Vesistövaikutukset – Vesienhoitosuunnitelmassa luokittelemattomat vesistöt – Luvan muuttaminen määräaikaiseksi

Aluehallintovirasto oli myöntänyt toiminnanharjoittajalle ympäristöluvan uudelle turvetuotantotoiminnalle. Hallinto-oikeus oli valvontaviranomaisen ja luonnonsuojeluyhdistysten valitukset enemmälti hyläten muuttanut lupamääräystä vesistöön johdettavien päästöjen osalta.

Asiassa oli korkeimmassa hallinto-oikeudessa ensinnäkin ratkaistavana, oliko turvetuotantoalueeksi tarkoitettujen soiden luonnontila ojituksen vuoksi merkittävästi muuttunut niin, ettei ympäristönsuojelulain 13 §:n 1 momentin mukaista lupaharkintaa ollut tarpeen tehdä.

Korkein hallinto-oikeus totesi, että kysymys on tapauskohtaisesta harkinnasta kunkin suoalueen ominaispiirteiden perusteella, vaikka Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) tekemät suoallasrajaukset voivat toimia lähtökohtana suon luonnontilaisuusarvioinnissa. Saadun selvityksen perusteella kyseisten suoalueiden ojittamattomia osia ympäröivät laajasti ojitetut alueet, joiden vuoksi ojittamattomien soiden vesitalous oli suurimmaksi osaksi häiriintynyt. Tämä ilmeni suon kuivumisena ja ojittamattomien alueiden eri asteisena taimettumisena ja kasvillisuusmuutoksina. Koska soiden luonnontila oli ojituksen vuoksi merkittävästi muuttunut, asiassa ei ollut tarpeen arvioida luvan myöntämisen edellytyksiä ympäristönsuojelulain 13 §:n 1 momentin nojalla.

Tämän jälkeen ratkaistavana oli, oliko hankkeella ennalta arvioiden sellaisia vesistövaikutuksia tai alapuolisia pintavesimuodostumia heikentävää tai niiden hyvän tilan saavuttamisen estävää vaikutusta, että ympäristöluvan myöntämiselle ei ollut edellytyksiä.

Korkein hallinto-oikeus totesi, että lupaharkinnassa oli arvioitava se, miten toiminnan vaikutukset vesienhoitosuunnitelmassa luokittelemattomiin vesistöihin vaikuttivat edelleen niiden alapuolisten luokiteltujen pintavesimuodostumien tilaan.

Tuotantoalueen vesistövaikutusten epävarmuutta lisäsi tuotantoalueiden suuruus sekä pitkä toiminta-aika. Hakemuksen mukaan toiminta-aika kestäisi vuoteen 2065 asti. Samaan aikaan ilmastonmuutoksen vaikutusten ennustetaan lisääntyvän ja voimistuvan tulevina vuosikymmeninä, mikä näkyy Suomessa sadantamäärien kasvuna ja rankkasateiden voimistumisena edistäen ravinteiden ja kiintoaineen huuhtoutumista. Tämä aiheuttaa merkittävää epävarmuutta koskien toiminnan vaikutuksia vastaanottavissa vesistöissä, jotka olivat jo ennestään välttävässä tai huonossa tilaluokassa.

Edellä sanottu sekä varovaisuusperiaate huomioon ottaen korkein hallinto-oikeus katsoi, että ympäristöluvan myöntämisen edellytysten täyttymiseen hankkeen arvioituna toiminta-aikana jäi merkittävää epävarmuutta. Asiassa oli siten käsillä toiminnan haitallisten vaikutusten arvioinnin vaikeuteen liittyvä painava syy, jonka vuoksi oli tarpeen muuttaa ympäristölupa määräaikaiseksi.

KHO:2025:1

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments