Uusi Bryssel IIa asetus: Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevat päätökset ovat suoraan täytäntöönpanokelpoisia toisissa EU-valtioissa

20.9.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Avioeroa, vanhempainvastuuta sekä kansainvälistä lapsikaappausta koskevaa uutta EU-asetusta on alettu soveltaa elokuun alusta. Asetuksessa säädetään siitä, minkä jäsenvaltion tuomioistuin on näissä asioissa toimivaltainen ja miten päätökset tunnustetaan ja pannaan täytäntöön toisessa EU-valtiossa.

Tämä niin sanottu ”uusi Bryssel IIa -asetus” (tai ”Bryssel IIb -asetus”) korvaa aiemman vastaavan asetuksen. Uudistuksella pyritään parantamaan lapsen etua ja yksinkertaistamaan menettelyitä. 

Keskeisin uudistus on, että toisessa EU-valtiossa annetun päätöksen täytäntöönpano ei edellytä enää erillistä täytäntöönpanokelpoiseksi julistamista. Esimerkiksi lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevat päätökset ovat suoraan täytäntöönpanokelpoisia toisissa EU-valtioissa. Lisäksi päätösten täytäntöönpanomenettelyä on osittain yhtenäistetty. Euroopan komissio on julkaissut oppaan uuden asetuksen soveltamisesta. Opas on saatavilla tällä hetkellä englanniksi, mutta se käännetään kaikille EU-kielille.

Uutta asetusta sovelletaan 1.8.2022 tai sen jälkeen vireille tulleisiin asioihin. Asetuksen soveltamista koskeva kansallinen laki tuli voimaan elokuun alussa.

uusi Bryssel IIa -asetus Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä

Laki 454/2022Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä 

Euroopan komission opasLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä (englanniksi) 

Tiedote

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments